Traditionele Nederlandse dranken in premiumuitvoering

9 april 2015

Bijzondere varianten van jenever, beerenburg, advocaat en gin

Over een paar weken is het weer zover: de eerste vaatjes Hollandse Nieuwe worden aan land gebracht. Op talloze haringparty’s worden de 03-2015-NL-gedistilleerd-03-225x300 eerste zilte lekkernijen geheven, begeleid door een al even oer-Hollandse drank, jenever, steeds vaker in zijn klassieke gedaante, als korenwijn.

Hollandse Nieuwe en jenever zijn de beste maatjes, al sinds de uitvinding van het haringkaken en van het jeneverstoken. Vanouds worden maatjes in het vat bewaard, en dat geldt ook voor jenever; die krijgt in de eenentwintigste eeuw weer steeds vaker korte of langere rijping op eikenhout.

Minimaal zestien procent moet hij opgebouwd hebben voordat de nieuwe haring van het seizoen gekaakt, gerijpt, gezouten en gefileerd door de keel mag. Juist dat wettelijk voorgeschreven vetgehalte maakt de combinatie met een borrel tot een ‘must’: alcohol neutraliseert het vet, en met zijn ziltheid voegt de haring daar als het ware nog een snufje zout aan toe. Onweerstaanbaar, vooral als de Hollandse Nieuwe gezelschap krijgt van niet zómaar een standaard-jonge maar van een van die sterk geprofileerde superjenevers en -korenwijnen die de premiumcategorie van het Nederlands gedistilleerd domineren.

Lees het hele artikel in de nieuwe uitgave. Vraag een proefnummer aan of abonneer je en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Altijd op de hoogte blijven?