Vasten voorbij? Tijd voor advocaat

15 februari 2016

Over een maand breekt de Paastijd weer aan, en dat betekent vanouds een toenemende belangstelling voor advocaat. De klassieke Nederlandse eierdrank ontstond als thuisproduct: voor de Paastijd werden in eigen keuken met meer of minder succes eierdranken met alcohol bereid, en het was gewoonte dat vriendinnen nadat de Vastentijd voorbij was bij elkaar gingen proeven of de advocaat goed gelukt was. Glaasje vullen met de romig gele lobbige eierlikeur, toefje slagroom erop, facultatief wat chocoladestrooisel erover, en genieten maar.

Zoals zoveel dranken uit grootmoeders tijd verdween advocaat de afgelopen halve eeuw langzaam maar zeker naar het zijtoneel, maar net als die andere klassiekers als jenever en gin lonkt het hoofdpodium ook voor advocaat weer. Het recept is simpel: eieren en een sterk gedistilleerd als wodka, jenever of brandewijn. Het is vrijwel zeker begonnen met brandewijn. Alcohol gestookt uit wijn dus. Logisch, als direct familielid van de gogol-mogol (Russisch) of de gogle-mogle (Jiddish). Een Oost-Europese drank die mogelijk via de Joodse bevolking in Nederland terecht kwam. Een rauw ei geklopt met wat suiker of honing en een beetje rum was het ideale middel om de stem te smeren, zo excuseerde de rabbijn zich voor het gebruik ervan op sabbat.

Altijd op de hoogte blijven?